המונח 'ידועים בציבור' הפך בתקופה האחרונה למושג שגור יותר בחברה הישראלית, זאת לאור העובדה כי מספר לא מבוטל של בני זוג מנהלים חיים משותפים וגרים יחדיו, אך לא נישאו כדת וכדין ומכאן נובעת המורכבות המשפטית ביחס אליהם.
חובת ההוכחה מוטלת על הידועים בציבור לעומת אלו שבאו בברית הנישואין. כלומר, אלו שנישאו בעבר זקוקים רק להצגת תעודת נישואין כדי להוכיח את הקשר שיש להם ולעומת זאת, הוכחת הסטטוס של ידועים בציבור מצריכה לשם כך הבאת עדים אשר מכירים את בני הזוג, זאת לצד ראיות אשר יצביעו על מגורים משותפים ובנוסף גם ניהול משק בית יחד.
מה התנאים?
ישנם שני תנאים שצריכים להתקיים על מנת לקבוע שהזוג ידוע בציבור – חיי משפחה וניהול משק בית משותף: זוג יוכר כידוע בציבור אם יוכיח כי ניהל חיים של אהבה וחיבה, זאת לצד ניהול משק בית בו שני הצדדים נוטלים חלק. כלומר, בהנחה שבני הזוג פתחו חשבון בנק משותף שממנו שולמו ההוצאות עבור ניהול הבית כהלכה, כולל קניות, שכר דירה וכדומה, ניתן להגדיר את השניים כמנהלי משק בית משותף.
בית המשפט לענייני משפחה נדרש לשאול אם ניהול משק הבית נעשה כפועל יוצא של רצון לחיות יחד או שמא רק מתוך צרכים בסיסיים, נטולי אהבה.
אם אכן הוכחו הדברים, חשוב לציין שהכרה בזוג הנחשב ידוע בציבור מעניקה לו את הזכויות שיש לזוגות נשואים כגון שיתוף הרכוש, דמי מזונות וכדומה. למרות סוגיה שנויה במחלוקת זו, אין ספק כי מדובר בחיים משותפים לכל עניין ודבר וגם כאן בתי המשפט ניגשים לדון בנושא לעתים קרובות, בכל מה שקשור למעמד בן או בת הזוג והזכויות שלו.
תפקיד בית המשפט
בהתאם לנסיבות ולעובדות אשר מוצגות בבית המשפט לענייני משפחה, בוחנים השופטים את התנאים שהוצגו על ידי הזוג שרוצה לקבל את הכרת הידועים בציבור. הזכויות והעמדה של ידועים בציבור מגיעה מספר לא מבוטל של פעמים להתנהלות בבית המשפט, אם בנושא מזונות, מחלוקת חלוקת הרכוש, מחלוקת הירושה או הצוואה ויתר הנושאים שנחשבים לקריטיים לאחר הפרידה.
אין ספק כי כל מקרה עומד בפני עצמו, אבל דבר אחד ברור – על מנת להגיע לתוצאה הרצויה והמיטבית חשוב להתייעץ עם עורך דין מנוסה בתחום דיני המשפחה, אשר מודע לפסיקות האחרונות בתחום זה ויוכל לסייע לכם. בדיוק בשל כך אנו כאן בשבילכם.